Jelske verloor VANDAAG, 7 jaar geleden haar geliefde grootvader die haar de passie voor fotograferen door gaf.

Jelske  verloor VANDAAG, 7 jaar geleden haar geliefde grootvader die haar de passie voor fotograferen door gaf.

Deze week het verhaal van Jelske die vandaag, precies 7 jaar geleden, haar lieve grootvader verloren. Hij gaf haar de passie door voor het fotografen. Nu maakt Jelske de belofte die ze hem deed op zijn sterfbed waar, ze fotografeert en elke foto is een ode aan hem.

The dream that lives on: Inspirerende verhalen over een leven na een intens verlies

 

Captain Cork is ontstaan uit een intens verlies. In juni 2018 verloren wij, onze kapitein, onze lieve papa op 59 jarige leeftijd na een korte, oneerlijke en zware strijd tegen slokdarmkanker.

 

Het was een intens en overweldigend verlies. In een de enorme leegte die papa achter liet vond ik kracht, moed en inspiratie om al die gevoelens van intense rouw om te zetten naar iets positief. Het betekende een immense ommezwaai in mijn leven en dat van mij gezin.

 

Ik heb zelf heel veel moed en kracht geput uit de verhalen van anderen.

 

Daarom startte ik deze blogreeks om gelijkaardige verhalen platform te geven. Elke week kunnen jullie hier een inspierend, persoonlijk en intens verhaal vinden over hoe een intens verlies kan omgezet worden naar iets positief. Kleine en grote initiatieven.

 

Ook een inspirerend verhaal? Contacteer me info@captaincork.be

 

 

Deze week het verhaal van Jelske die vandaag, precies 7 jaar geleden, haar lieve grootvader verloren. Hij gaf haar de passie door voor het fotografen. Nu maakt Jelske de belofte die ze hem deed op zijn sterfbed waar, ze fotografeert en elke foto is een ode aan hem.

Hoi, mijn naam is Jelske Sanctorum, mama van 2 lieve meisjes (Lexie & Billie) en heb ik een heerlijk knappe echtgenoot, Niels Robyn, naast mij staan. Mijn verhaal gaat over mijn grootvader en onze liefde voor fotografie.

 

 

Niet de meest aanwezige grootvader

Mijn opa, was niet de meest aanwezige grootvader, maar wel diegene waar ik mij het beste mee kon binden en vinden. Onze raakvlakken, interesses liepen niet naast elkaar, maar waren gewoon 1 op 1 over te nemen.

Zijn liefde voor de sport, zijn natuur om dingen zelf te willen maken of uit te testen, zijn chaotisch zijn of de grote mond met peperkoekenhartje… Dat zijn wij. Maar wat ons vooral verbindt is de liefde voor fotografie. 

 

Over ISO, Shutterspeed en Diafragma

 

Ik herinner me nog een vakantie, mijn opa woonde en vierde elke dag feest in Spanje, dat mijn broer en ik een maand bij hem gingen logeren. Dagen heeft hij mij met handen en voeten uitgelegd hoe een analoge camera werkte, wat de ISO, Shutterspeed of het diafragma waren. Wat ze voor elkaar betekenen, hoe ze alle 3 samenhangen en 1 geheel dienen te vormen om tot je mooiste resultaat te komen. Natuurlijk, ik was toen een jaar of 11. Veel is daar niet van blijven hangen toen. Ik was meer gepassioneerd door mijn voetbal en alles wat daar bij kwam kijken.

 

 

Het contact met hem verwaterde

 

Hoe ouder ik werd, andere interessevelden ontwikkelde en gewoon ook een drukker leven leidde, verwaterde het contact met hem. Ik stuurde hem wel nog maandelijks een brief met updates van hier in het koude Belgenland. Wanneer hij naar België kwam voor onderzoeken zorgde ik er steevast voor dat ik beschikbaar was om met hem naar het ziekenhuis te gaan of naar de Ikea voor een koffie’tje en een stukje taart. Vooral die tripjes naar de Ikea waren een moment van ons. Hier zaten we gemakkelijk een uur of 3 te keuvelen, vertellen, luisteren… 

 

 

Een knappe fotograaf

 

Mijn opa was in een vorig leven fotograaf. Alles heeft voor zijn lens gestaan. Ook zijn vader was, een knappe, fotograaf. Opa gaf de liefde voor fotografie mee aan papa. Zo deden we altijd op 1 mei mee aan de Fototo. Een fotografie wedstrijd in Antwerpen waarbij een mengeling van ontdekking door het nemen van foto’s, volgen van wegbeschrijvingen, doe-opdrachten centraal stonden.

 

Daar is voor mij die voorliefde (want als 4e generatie kan je al echt spreken van een voorliefde ;) ) ontstaan. Het eerste jaar dat ik onder mijn eigen naam meedeed, heeft mijn opa mijn inzendingen gekozen. Ik ben toen in 4 van de 6 categorieën in de prijzen gevallen. Jammer genoeg hebben de organisatoren het jaar erop beslist om er mee te stoppen.

 

De kriebels om ooit iets met fotografie te doen, werden toen al aangestoken. De goedkeurende blikken en bekrachtigende woorden van mijn opa hebben mij toen alleen maar geholpen.

 

De studies, het vriendje, mijn sportleven, hebben mij nadien een andere richting doen inslaan en ik ben toen, met heel veel plezier, marketing gaan studeren. 

 

 

Fotografie liet mij niet los

 

Alleen liet die fotografie mij niet los. Mijn opa heeft mij elke keer gevraagd om ooit iets te doen met mijn foto’s en het niet zomaar te laten passeren.

 

Jammer genoeg is mijn grootvader, na een korte strijd en toch redelijk onverwacht, gestorven op 31 mei 2012. Op één van de dagen voor zijn overlijden heb ik hem nog bezocht en beloofd dat ik écht iets zou doen met fotografie. Hij glimlachte en zei toen dat hij in mij geloofde. 3 dagen later is hij overleden met de familie naast hem.

 

 

Depressie

 

Vlak na de geboorte van onze 1e dochter ben ik een depressie beland. Deze heeft mij doen nadenken over alles en over de belofte die ik mijn opa gemaakt had. Ondertussen was ik zwanger van onze 2e dochter en was ik thuis gezet.

 

Tijdens die periode ben ik beginnen uittekenen waar ik met de fotografie naartoe wilde gaan. Tegelijk is ook mijn vader toen komen vragen om mee in het familiebedrijf te stappen. Gelukkig waren en zijn, beide zaken heel goed te combineren en vullen ze elkaar perfect aan.

 

Sinds 2017 ben ik dan ook echt begonnen met het uitbouwen van mijn fotografie en mijn zaak. 

 

Elke foto die ik neem, is een ode aan hem.

 

Het werk van Jelske bewonderen?

Facebook: Jelske S. Photography

Instagram: jelske_s_photography

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »