Ann verloor haar mama op 41 jarige leeftijd, een leven onverwacht en plots weg gerukt uit de warmte van een gezin met 3 kinderen.

 Ann verloor haar mama op 41 jarige leeftijd, een leven onverwacht en plots weg gerukt uit de warmte van een gezin met 3 kinderen.

‘Ik kom je ondersteunen die nacht! Want het is DIE nacht.
Mama stierf in de nacht van 9 op 10 augustus 1995, en ik wandel dit jaar de Dodentocht van 9 op 10 augustus 2019. Ik zal dan net zo oud zijn als zij, 41.

Dat zou ik niet overleven.

Je hoort mensen het zo vaak zeggen ‘dat zou ik niet overleven’. Zo’n verlies, een diep verdriet en een rauw gemis. Vaak is er aan denken al pijnlijk, we schudden ons hoofd en zeggen ‘dat zou ik niet overleven’.

 

 

Er is leven na de dood

Maar de realiteit is dat je overleeft, je blijft ademen, je blijft functioneren, je leeft.

De wereld draait door en het leven gaat verder, tijd verstrijkt en het leven gebeurt.

Maar één ding is zeker, het leven is anders, nooit meer zoals voorheen. Er is een leven voor de dood en er is een leven na de dood. Voor de overledene kunnen we dat niet met zekerheid zeggen maar wel voor de overlevenden.

 

En soms, doorheen het verdriet, de pijn en de tranen zien we een licht, een kracht, een missie, een roeping, een uitdaging, … ‘iets’.

 

Iets waar we kracht uit kunnen putten en waar we zo dicht tot de kern van ons ‘zijn’ komen dat we weer even dat gevoel hebben van heel dicht bij onze overleden dierbare te zijn. Waar we een leven, een menszijn, een verbondenheid en liefde kunnen herinneren, herdenken en eren.

 

Zo was het voor mij, maar ook voor vele anderen. En deze verhalen wil ik naar jullie brengen. Om onze dierbaren ‘levend’ te houden, hun aanwezigheid warm en de herinneringen scherp.

 

 

Het verhaal van Ann

Vandaag vertel ik jullie het verhaal van Ann, 41 jaar en mama van 3 kinderen.

Ann verloor haar mama op 41 jarige leeftijd, een leven onverwacht en plots weg gerukt uit de warmte van een gezin met 3 kinderen.

 

Ann:

Mijn mama is op 41jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding. Ik was toen amper 17 jaar en de oudste van 3 kinderen. Jarenlang heb ik geploeterd met dit trauma, en zelfs tot op vandaag ben ik daar niet helemaal door.

 

Het verdriet voor mijn mama heeft altijd wat op de achtergrond gezeten, sluimerend. Natuurlijk waren er momenten in mijn leven waarop ik haar harder miste. Toen ik bijvoorbeeld zelf moeder werd. Maar ik kon altijd goed terecht bij mijn schoonmoeder en vrienden.

 

 

Ik redde het

Ik redde het: een fijn gezinnetje, leuke man en een toffe job.

Tot ik 40 werd en plots heel erg geconfronteerd werd met het gevoel dat ik nog helemaal niet klaar was met dit grote verlies.

 

 

Dodentocht

Toen kwam daar Dodentocht nr 49 en ik zei tegen mijn man Bert: Ik wil volgend jaar mee doen, de 50ste editie, dat lijkt me wel wat. Bert had eerder de tocht 2x gewandeld, en zijn mama ook enkele keren. Waar Bert bij 'de Palm' bleef hangen, ging mijn schoonmoeder door tot op het einde.

 

Geïnspireerd door hen heb ik daad bij woord gevoegd en ben ik me beginnen voorbereiden door korte wandelingen in de buurt te doen.

 

Dat gaf me emotioneel ook ruimte om te verwerken wat ik nooit verwerkt had. Het werden mijn therapiemomenten. Gewoon, ik, mezelf en de wereld.

 

 

Het is DIE nacht!

Stilaan kwam ook meer informatie over de Dodentocht editie 2019, de 50ste editie. Het was mijn broer die me zei: ‘ ik kom je ondersteunen die nacht! Want het is DIE nacht.

 

Mama stierf in de nacht van 9 op 10 augustus 1995, en ik wandel dit jaar de Dodentocht van 9 op 10 augustus 2019. Ik zal dan net zo oud zijn als zij, 41.

 

Die nacht hoop ik erg dichtbij te zijn.  Om dan weer verder te kunnen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Ik wil via deze weg Ann ontzettend veel succes wensen tijdens de Dodentocht 2019. Je bent een prachtige vrouw en een fantastische moeder Ann. Jouw mama is fier op je bent en op alles wat je onderneemt.

 

Ook een inspirerend verhaal over je leven na het verliezen van een dierbare? Mail me info@captaincork.be

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »