Menu
0
30Apr2021
Moederdagspecial met Tinneke: mama van La Capitaine Ina De Quint  (zaakvoerder Captain Cork)

Moederdagspecial met Tinneke: mama van La Capitaine Ina De Quint (zaakvoerder Captain Cork)

Door: Ina De QuintReacties: 0

Voorbije zondag ging ik, ter ere van de aankomende moederdag LIVE met een zeer inspirerende vrouw, mijn mama. In deze blog vind je een samenvatting van wat een zeer boeiend en liefdevol gesprek is geworden.

Mijn mama Tinneke Clé in een notendop:

  • Moeder van 5 dochters
  • Bonnie van (bijna)7 kleinkinderen
  • Leading Lady achter vzw Geven met liefde

Enkele jaren geleden kreeg Tinneke totaal onverwacht en zonder waarschuwing een zware hersenbloeding. Van de ene dag op de andere veranderde haar leven drastisch. Van een zeer actieve 50tiger naar een levensbedreigende situatie in enkele seconden. Tinneke moest alles van 0 opbouwen, tot zelfs opnieuw leren slikken.

“Tinneke, enkele jaren geleden kreeg je een hersenbloeding. Hoe ben jij daar mee om gegaan?”

“Ik heb een medische tegenslag gehad. Een hersenbloeding waardoor in één klap terug alles moest opbouwen van nul. Met de steun van mijn familie en veel liefde heb ik dit overwonnen. Ik heb het altijd positief in gezien. Er is maar één weg en dat is vooruit.

 

“Ondanks dat de artsen er geen goed oog in hadden heb je vrij wel een volledig herstel doorgemaakt, toch?”

“Ik ben heel goed hersteld, uiteraard is het nog elke dag een proces van herstel en bepaalde dingen zullen ook nooit meer volledig terug komen zoals vroeger. De grootste uitdaging is mijn kortetermijngeheugen. Vooral namen zijn heel moeilijk. Maar je leert er mee leven. Ik schrijf namen op, ik vraag het nog eens extra en leg het uit. Mensen zijn altijd super begripvol voor mijn situatie en dat maakt het ook draagelijker.”

 

“Wat is er blijvend voor jou veranderd?”

“Nee zeggen. Het is geen kwestie meer van ‘kunnen’ maar van moeten. Ik moet op sommige dingen nee zeggen omdat ik het fysiek niet meer kan. Ik moet mijn rust inbouwen. Dit was voor mij de moeilijkste les want ik was altijd iemand die iedereen wou ‘pleasen’, voor iedereen goed doen. Dat kan ik nu niet meer. Ik moet keuzes maken. En als ik moet kiezen dan kies ik liever voor een nee zodat ik ja kan zeggen tegen de dingen die ik heel belangrijk vind. Voor mij is dat altijd familie. Mijn kinderen en mijn kleinkinderen.”

 

“Vandaag ben je de kracht achter VZW ‘geven met liefde’.”

“Dat klopt. Tijdens mijn revalidatie wou ik een doel hebben, wou ik onder de mensen komen. Werken was nog niet aan de orde maar ik kon gewoon niet een hele dag thuis zitten. Ik heb me toen aangesloten bij de VZW als vrijwilliger. Het gaf me enorm veel voldoening. Ik werd steeds meer betrokken. Recent stond het voortbestaan van de VZW op de helling. Het was loslaten en al die gezinnen die we dagelijks helpen vaarwel zeggen of kiezen om de VZW over te nemen en nieuw leven in te blazen. Samen met mijn maatje Frieda hebben we gekozen om voor de VZW te gaan. “

 

“Wat doet VZW geven met liefde juist?”

Iedereen is welkom bij onze VZW. We zetten ons in voor mensen die een nood hebben. Dit door dagelijks voedselpakketten te voorzien. Daarnaast hebben we een sociale kruidenier waar gewinkeld kan worden aan zeer democratische prijzen. Maar het gaat nog veel verder dan dat. Wij luisteren naar onze doelgroep en spelen in op de noden die er zijn.

 

“Zoals?”

Neem nu bijvoorbeeld moederdag. Je staat er vaak niet bij stil maar niet iedereen kan moederdag vieren. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend een geschenk te kopen. Daarom stellen wij in onze winkel verschillende moederdagartikelen ter beschikking aan zeer lage prijzen. Zo kan iedereen een cadeautje kopen om zijn/haar moeder te vieren. Wij willen dat gevoel van gelijkheid en samenhorigheid creëren.

 

“Het gaat dus veel verder dan enkel de basisbehoefte eten?”

Zeker! In september roepen we extra op voor donaties van schoolmaterialen, liefst zo veel mogelijk nieuw zodat elke kind een verse start kan maken 1 september. Voor een kind is er op dat moment niets belangrijker dan net zoals alle andere leeftijdsgenootjes te kunnen pronken met nieuw schoolmateriaal, een mooie boekentas of een setje nieuwe potloden.

En zo proberen we de kinderen ook een Sinterklaas, een Kerstman en een Paashaas te geven.

 

“Wie kan bij jullie terecht met een hulpvraag?”

Eigenlijk kan iedereen bij ons aankloppen. Wij maken geen onderscheid, wij vellen geen oordeel. Wij zijn er zelfs speciaal voor mensen die vaak door de mazen van het net van het systeem glippen. Denk maar aan de alleenstaande ouder die op papier wel “genoeg” verdient om hulp te krijgen maar in werkelijkheid het moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden.

 

“Door wie wordt zo’n VZW gedragen?”

Wij draaien volledig op vrijwilligers en donaties. Elke dag zijn er tal van mensen die zich vrijwillig inzetten voor de VZW. Dat gaat van rond rijden met vrachtauto’s voor het ophalen van donaties in supermarkten tot het vullen en verwerken van de voedselpakketten, boekhouding, administratie… Er komt heel wat bij kijken.

 

“Jullie doen ook reïntegratietrajecten, hoe werkt dat juist?”

We werken samen met justitie. Zo hebben we nu bijvoorbeeld heel wat jongeren over de vloer gehad die een taakstraf hadden gekregen voor het overtreden van coronaregels. Gepakt tijdens een coronafeestje. Wij proberen hen tijdens de taakstraf bij te brengen hoeveel voldoening je kan halen uit het helpen van anderen. En het werkt echt. We hebben zelfs veel jongeren die zich blijvend blijven inzetten voor de vzw.

Daarnaast hebben we ook ex-gedetineerden die na hun straf stilaan terug doorstromen naar de arbeidsmarkt. Die transitie kan niet bij iedereen over nacht gebeuren. Vaak zijn wij een tussenstop. Ze komen hier helpen, geraken terug in een werkritme, bouwen weer sociale contacten op en krijgen terug het zelfvertrouwen en de goesting om hun leven weer op te bouwen.

 

“De donaties vinden gemakkelijk hun weg naar jullie?”

Wel niet echt. Ook daar zitten heel veel inspanningen achter. Het lobbyen bij supermarkten, de samenwerking stad Antwerpen, subsidies, …Ik ben daar dagelijks mee bezig. Het runnen van een VZW kost heel wat geld en dat moeten we zien vrij te krijgen via subsidies en donaties.

Het is vaak erg ‘out of the box’ en creatief denken. Zo prospecteer ik nu bij KMO’s op hun reclame te zetten op onze rondrijdende camionettes in ruil voor een vergoeding.

Gelukkig komt het team van vrijwilligers heel vaak met innovatieve ideeën.

 

“Welke boodschap zou je  nog willen mee geven?”

Ik zou iedereen willen oproepen om hulp te vragen als je het nodig hebt. Er mag geen schaamte zijn voor het vragen van hulp. Wij zijn er voor iedereen. We luisteren naar iedereen zijn/haar verhaal en zijn volledig vrij van oordelen. Iedereen is welkom bij ons. Zet de stap, je bent één telefoontje verwijderd van hulp. Wij behandelen alles met discretie en veel begrip voor elk individu, elke situatie, elke stap op jouw levenspad. Onze deur staat altijd open voor jou.

 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Mis niets!

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.